Jak przeglądać, usuwać i wyłączać historię lokalizacji na iPhonie?

Oprogramowanie Xiaobai  2022-04-05 11: 31  przeczytaj 683 widoki

Z różnych powodów w pewnym momencie musisz przypomnieć sobie, gdzie byłeś ostatnio i wcześniej, aby móc wykorzystać historię lokalizacji swojego iPhone'a, aby określić swoją obecność w tej lokalizacji.

Oto dwa sposoby znajdowania historii lokalizacji na iPhonie przy użyciu ważnych lokalizacji Apple i Map Google.Przeprowadzimy Cię również przez kroki, jak usunąć zapisaną historię lokalizacji i jak ją wyłączyć.

Jak sprawdzić historię lokalizacji na iPhonie?

Podczas konfigurowania iPhone'a możesz włączyć usługi lokalizacyjne.Ponieważ większość aplikacji, takich jak dostarczanie jedzenia, taksówki, pogoda i aplikacje płatnicze, do działania wymaga Twojej lokalizacji.Włączenie usług lokalizacyjnych powoduje również włączenie funkcji Znaczące lokalizacje.

Według Apple, Significant Locations „śledzi ostatnio odwiedzone miejsca oraz kiedy i jak często je odwiedzasz”.Te w pełni zaszyfrowane dane o lokalizacji są wykorzystywane do świadczenia spersonalizowanych usług, takich jak przewidywanie tras ruchu.

Jeśli chcesz sprawdzić historię lokalizacji swojego iPhone'a, oto jak:

1. Otwórz Ustawienia i dotknij Prywatność.

2. Stuknij Usługi lokalizacyjne.

3. Przewiń do końca i kliknij Usługi systemowe.

4. Kliknij na ważne miejsca, a zobaczysz miejsca, które ostatnio odwiedziłeś, w tym datę, przybliżoną lokalizację na mapie i kilka innych szczegółów.

 

Jeśli nie masz włączonej opcji „Istotne lokalizacje”, możesz ją włączyć teraz i sprawdzić ponownie za kilka dni.

Jak znaleźć historię lokalizacji za pomocą Map Google na iPhonie?

Historię lokalizacji możesz wyświetlić w Mapach Google tylko wtedy, gdy:

1. Aplikacja Mapy Google jest zainstalowana na Twoim iPhonie.

2. Zezwól Mapom Google na stały dostęp do Twojej lokalizacji (Ustawienia iPhone'a > Prywatność > Usługi lokalizacyjne > Mapy Google > Zawsze).

3. Zaloguj się do Map Google za pomocą swojego konta Google.

4. Historia lokalizacji została włączona (Mapy Google > Ikona zdjęcia profilowego > Twoje dane w Mapach > Historia lokalizacji > Włączona).

Oto jak znaleźć swoją historię lokalizacji w Mapach Google na iPhone'a:

1. Otwórz Mapy Google i kliknij swoje zdjęcie profilowe.

2. Stuknij swoje dane na mapie.

3. Stuknij Wyświetl i usuń aktywność w sekcji Historia lokalizacji.

 

4. Tutaj zobaczysz dzisiejszą historię lokalizacji z trasą podróży i przystankami.Dotknij „Dzisiaj”, aby wybrać inną datę, lub użyj strzałek (< i >), aby przejść do sąsiedniej daty i wyświetlić historię lokalizacji.

 

Możesz także wyświetlać swoją historię lokalizacji i zarządzać nią na osi czasu Map Google.Oto jak uzyskać do niego dostęp.

iPhone: aplikacja Mapy Google > Zdjęcia osobiste > Twoja oś czasu.

Komputer: google.com/maps/timeline, zaloguj się na swoje konto Google.

Jak usunąć i zatrzymać zapisywanie historii lokalizacji na iPhonie?

Możesz łatwo uniemożliwić Apple i Google przechowywanie historii lokalizacji odwiedzanych miejsc.

Wyłącz znaczące lokalizacje

Znaczące lokalizacje są zaszyfrowane i Apple nie może ich odczytać.Jeśli jednak czujesz się nieswojo, możesz wyłączyć przełącznik „Znaczące lokalizacje”, aby uniemożliwić Apple przechowywanie tych danych.

Oto jak wyczyścić historię lokalizacji i wyłączyć znaczące lokalizacje na iPhonie:

1. Otwórz Ustawienia i dotknij Prywatność.

2. Stuknij Usługi lokalizacji > Usługi systemowe.

3. Kliknij „Ważne lokalizacje”.

4. W tym miejscu najpierw stuknij Wyczyść historię, co spowoduje usunięcie zapisanych lokalizacji ze wszystkich urządzeń Apple korzystających z tego identyfikatora Apple ID.

5. Następnie przełącz na Wyłącz ważne lokalizacje > Wyłącz.

Jak wyłączyć historię lokalizacji lub oś czasu w Mapach Google?

Domyślnie Twoja historia lokalizacji w Mapach Google jest automatycznie usuwana po 18 miesiącach.Ale możesz to zmienić na 3 miesiące, 36 miesięcy, a nawet nie usuwać automatycznie.Metody jak poniżej:

1. Kliknij swoje zdjęcie profilowe w Mapach Google i wybierz swoje dane na mapie.

2. Kliknij opcję „Włącz” w sekcji Historia lokalizacji.

3. W opcji Automatyczne usuwanie (wł.) stuknij Usuń aktywności starsze niż 18 miesięcy.

4. Wybierz inną opcję, aby automatycznie usunąć nadmiarową aktywność.

 

Oto jak usunąć całą lub opatrzoną datą historię lokalizacji Map Google.

1. Otwórz Mapy Google i kliknij swoje zdjęcie profilowe.

2. Stuknij swoje dane na mapie.

3. Kliknij opcję Włącz w obszarze Historia lokalizacji.

4. W tym miejscu stuknij Zarządzaj historią.

5. Aby usunąć wszystkie dane, stuknij ikonę Ustawienia i wybierz Usuń całą historię lokalizacji.

6. Aby usunąć historię lokalizacji dla pojedynczej daty, dotknij „Dzisiaj” w prawym górnym rogu.Teraz użyj strzałek (< i >) lub opcji rozwijanych u góry, aby przejść do daty lub okresu.Na koniec kliknij ikonę usuwania> usuń datę.

 

Wreszcie, jak wyłączyć historię lokalizacji w Mapach Google.

1. W aplikacji Mapy Google dotknij swojego zdjęcia profilowego.

2. Stuknij, aby wybrać swoje dane na mapie.

3. Stuknij Zamknij > Wstrzymaj, aby uniemożliwić Mapom Google zapisywanie historii lokalizacji.

 

 

Adres tego artykułu:https://www.kkgcn.com/2937.html
Informacja o prawach autorskich:Artykuł reprezentuje tylko punkt widzenia autora, prawa autorskie należą do oryginalnego autora, zapraszamy do udostępnienia tego artykułu, zachowaj źródło do przedruku!

发表 评论


Wyrażenie